zaterdag 20 december 2014

De perfecte rijstpudding

Mijn kleine Kuifje heeft waterpokken. Vooral zijn hoofd zit er helemaal onder (waar zijn haar zit, gelukkig niet op zijn gezicht) en hij probeert dat de hele tijd te krabben. Ik help hem daar een beetje bij, ik ga dan met mijn vingers (en niet met mijn nagels!) al masserend bewegingen maken, wat hij echt heerlijk vindt. Hij doet af en toe zelfs genietend zijn ogen dicht. Ik kan me voorstellen dat het behoorlijk jeukt en heb ook echt medelijden met hem. Nu snap ik die hele week gezeur, niet slapen en minder eetlust. Hij is er gelukkig niet heel ziek van, maar erg fijn is het natuurlijk ook niet. We kunnen een paar dagen zelfs niet afspreken met mijn schoonzus, omdat ze een baby heeft van bijna 5 maanden. Die is nog te jong om waterpokken te krijgen, de kans is dan groot dat ze het later weer krijgt. 

Om Kuifje toch een beetje te laten eten wilde ik iets maken wat hij lekker zou vinden en wat na dat beetje soep of groente ook een beetje zijn maag zou vullen. Uiteindelijk heb ik traditionele Turkse rijstpudding bereid. In het Turks: sutlac. Rijstpudding is als nagerecht niet weg te denken uit de Turkse keuken. Zowel in huishoudens als in restaurants is het een populair toetje. Iedereen bereidt het anders en bij iedereen smaakt het ook anders heb ik gemerkt. De een lekkerder dan de ander. Nu vind ik persoonlijk dat mijn eigen moeder de lekkerste rijstpudding maakt. In de loop der jaren heeft zij haar eigen recept ontwikkelt en eindelijk ook opgeschreven zodat ik het ook zo goed kan bereiden. Dus hierbij krijgen jullie (uiteraard met haar toestemming) exclusief het recept van mijn moeder voor de perfecte traditionele Turkse rijstpudding oftewel sutlac.


De ingrediënten:
1 (grotere versie van de) Turkse theeglas rijst
3 (van dezelfde) theeglazen water
2 theeglazen suiker
1 liter melk
1 pakje vloeibare slagroom
1 volle dessertlepel maïzena
1 pakje vanillesuiker
een beetje zout

Was eerst de rijst goed en kook de rijst op laag vuur met het water en een beetje zout totdat het gaar is en bijna alle water is opgenomen.
Voeg daarna 1 liter lauwwarme melk toe en zet het vuur lager nadat het begint te koken. (Let er wel op dat het niet overkookt!) Laat dit dan een half uur pruttelen op laag vuur. Het geheel zal na een half uur wat dikker zijn. Smelt de maïzena met een beetje water en voeg dit samen met de suiker, vanillesuiker en slagroom toe aan de pan. Laat dit doorpruttelen totdat de suiker gesmolten is. Haal de pan daarna van het vuur en verdeel de rijstpudding in kleine schaaltjes. Het ziet er aanvankelijk vloeibaar uit omdat het warm is. Maar nadat het een aantal uurtjes in de koelkast heeft gestaan, bereikt het de perfecte dikte. Eenmaal afgekoeld kun je het naar smaak met een beetje kaneel of gewoon lekker naturel opsmikkelen! 




Simpele kerstkoekjes



En eindelijk is de kerstvakantie dan begonnen! Ik weet niet of alle ouders hier blij mee zijn, maar het feit dat manlief ook twee weken lang thuis is, verzacht de stress behoorlijk voor mij. Ik zou anders in mijn eentje twee weken lang thuis zijn met twee kinderen (wat betekent dat ik ze minstens 8 uur op een dag moet vermaken) en tussendoor ook nog moeten werken. Want helaas is die twee weken vakantie niet iedereen gegund. Er zijn ook nog mensen die gewoon moeten werken voor hun geld (zei ze sarcastisch) en blij zijn dat ze met de feestdagen in totaal drie dagen extra vrij zijn. Waar ik mij overigens erg op verheug! Nu vieren wij thuis geen kerst, maar ik vind de maand december altijd erg gezellig met alle versieringen en lichtjes op straat. Dit jaar gaan we de eerste kerstdag (toevallig) naar vrienden, waar ook andere gezamenlijke vrienden komen. Dus we vieren kerst dit jaar een klein beetje met naaste vrienden.

Afgelopen week hebben we alle kerstdiners en -lunches van de kinderen gehad. Terwijl vorig jaar een aantal vaders mochten koken voor de kinderen, hing er dit jaar een flink aantal gerechten op het bord waaruit je als moeder mocht kiezen. Uiteraard glijdt mijn oog dan gelijk naar de nagerechten! Waar ik in eerste instantie mijn oog had laten vallen op de kersttaart, was dat kaartje al weg toen ik hem wilde pakken. Toen ging ik maar voor second best: kerstkoekjes! Wel stond de volgende notitie erbij in verband met allergie's: geen ei, noten of pinda's. Nu heb ik nooit eerder koekjes gebakken waar geen ei in zit, dus heb ik maar research gedaan, voordat ik zomaar iets deed. Gelukkig kwam ik erachter dat er genoeg recepten zijn! Uit een aantal recepten heb ik het volgende recept verzonnen en uitgeprobeerd. Het zegt denk ik genoeg dat onze koekjesschaal aan het einde helemaal leeg was en ik veel lovende woorden heb gehoord, zowel van kinderen als van helpende ouders. Samen met Krullenbol hebben we geprobeerd het ook leuk te versieren en ook dat is goed gelukt, al zeg ik het zelf.



Voor de kerstkoekjes heb ik van te voren een deeg gekneed van de bloem, witte basterdsuiker, boter en vanillesuiker. Terwijl ik aan het kneden was, merkte ik dat de deeg geen geheel werd, maar alleen kruimelde. Daarom heb ik er een klein scheutje melk bij gedaan, waardoor het gelijk een zachter geheel werd. Dit heb ik een uur in de koelkast hard laten worden. Als je het daarna zult uitrollen, zul je merken dat het aanvankelijk moeilijk gaat omdat het deeg hard is. Maar naarmate je bezig bent zal het deeg zachter worden. Ik heb het uitgerold tot een dikte van ongeveer een halve tot een centimeter. Hier heb ik met kerst uitstekers koekjes uit gehaald. Daarna weer uitgerold en zo doorgegaan totdat al het deeg op was. Dit heb ik ongeveer 10 minuten gebakken in een voorverwarmde oven op 175 graden. De koekjes hoeven niet bruin te worden. Laat de koekjes eerst hard worden op het bakplaat, daarna kun je het gaan versieren. Wij hebben met Krullenbol glazuur gemaakt van poedersuiker en een paar drupjes water. Hier heb ik geen vaste recept voor, ik heb er eigenlijk daarna steeds weer poedersuiker bijgedaan zodat het wat dikker werd. De helft van de koekjes hebben we ingesmeerd met glazuur en daarna gelijk versierd met disco spikkels. En de andere helft hebben we versierd met decoratiestiften. 

Als je activiteiten zoekt om in de kerstvakantie te doen met de kinderen, zou ik je aanraden om samen koekjes te bakken en te decoreren. Het is zo leuk om kinderen hun creativiteit te zien gebruiken!     

Ingrediënten:
250 gram boter op kamertemperatuur
130 gram witte basterdsuiker
375 gram bloem
1 pakje vanillesuiker
1 scheutje melk

Voor de decoratie:

poedersuiker
decoratiestiften
disco spikkels

woensdag 10 december 2014

Überkrokante tahinrollen


Vanochtend hadden we sinds tijden weer eens een relaxte doordeweekse ochtend dankzij Kuifje die om 6.45 uur wakker werd. Dus zijn mama en papa en Krullenbol ook maar opgestaan en om 7 uur naar beneden gegaan. Ik heb voor de verandering heel langzaam koffie gezet, het ontbijt klaargemaakt voor de mannen, het fruitbakje en drinken van Krullenbol klaargemaakt en ontspannen koffie gedronken met manlief. Krullenbol had gisteravond een mijlpaal bereikt; zijn eerste melktandje is eruit! Zo blij en trots had ik hem al tijden niet meer gezien. Blij van de opluchting dat zijn tand er zonder al te veel pijn eruit is getrokken door mama en trots dat hij iets te vertellen had in de kring de volgende ochtend. Zonet vroeg ik hem of hij het had verteld. De reacties waren niet mis: cooool!!! 

Voor een dergelijke langzame ochtend, middag of avond met koffie of thee zijn de Überkrokante tahinrollen bijzonder geschikt! Super simpel en snel om te bereiden en het resultaat is overweldigend. Voor degenen die van tahin (pasta van sesamzaden) houden is het sowieso een superrecept. Maar ook de rest van de mensheid zal er verliefd op worden. Vooral omdat het zo makkelijk te bereiden is. Ik heb het gistermiddag voor het eerst uitgeprobeerd en gelijk besloten om dit te bereiden voor al mijn bezoek. Het is heerlijk met een kopje koffie of thee erbij en ik adviseer om er van te genieten met je ogen dicht. 


De ingrediëntenlijst is kort: 12 vellen filodeeg, ongeveer 125 gram gesmolten boter, ongeveer een glas tahin, 12 volle eetlepels kristalsuiker, een glas gemalen walnoten. Doe de tahin bij de gesmolten boter en meng dit tot een gladde brei. Neem een vel filodeeg, smeer met een kwast een dunne laag van deze boter tahin mengsel erop, leg vervolgens een tweede filodeeg erbovenop, smeer er weer een dunne laag boter tahin mengsel op en leg er een derde vel filodeeg op. Op het derde vel smeer je weer een dunne laag van de boter tahin mengsel en strooi daarna 2 volle eetlepels suiker over het vel. Strooi hierboven op een handvol gemalen walnoten en rol de drie vellen in een keer op. Deze rol kun je snijden in hoeveel stukken je maar wilt. Ik heb deze keer grote stukken gesneden, maar je kunt ook kleinere stukken maken zodat het net koekjes worden. Doe hetzelfde met de rest van de vellen filodeeg en leg alles op een bakplaat. Bak de tahinrollen in ongeveer 20 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 180 graden. Strooi een beetje poedersuiker nadat de rollen iets afgekoeld zijn. De tahinrollen zijn zowel warm als koud overheerlijk. Zo'n simpel recept is echt de moeite waard om uit te proberen, je zult er geen spijt van krijgen!